השאלה שנשאלה
הועסקתי במקביל בשני מקומות עבודה:
- במקום עבודה ראשון התחלתי לעבוד בספטמבר 2025, במוקד שירות, 5 ימים בשבוע בשעות 09:00–16:30.
- במקום עבודה שני אני מועסקת מזה מספר שנים במתן טיפול סיעודי לבן משפחה, בהיקף של 4 שעות ביום, 6 ימים בשבוע.
משני מקומות העבודה יצאתי לשמירת היריון במרץ 2026 וילדתי במאי 2026. חופשת הלידה בתשלום הסתיימה בתחילת ספטמבר, והארכת חופשת הלידה שאושרה לי בכתב הסתיימה בסוף אוקטובר 2026.
במהלך תקופת חופשת הלידה, המוקד שבו עבדתי נסגר ופעילותו הועברה לחברה אחרת. המעסיק הודיע לי כי אין אפשרות להשיב אותי לתפקידי הקודם, והציע שלוש חלופות: משרה הכוללת הכשרה בשעות שבהן אין לי מענה לתינוקת, משרה בעיר מרוחקת, או משרה מלאה ללא תנאי משרת אם. המעסיק הבהיר כי בשל ההגנות החלות לאחר לידה הוא אינו רשאי לפטר אותי, ולכן אם ברצוני לסיים את ההעסקה עלי להתפטר בעצמי. בפועל, לא קיבלתי מכתב פיטורים, לא שובצתי לעבודה, ואני רשומה כעובדת ללא שכר.
במקום העבודה השני חזרתי לעבודה סדירה באותו היקף ובאותם תנאים (4 שעות ביום). כעת ברצוני לסיים את ההעסקה במוקד כדי לטפל בתינוקת, ובמקביל להמשיך במשרה החלקית השנייה.
אבקש לברר:
- האם אהיה זכאית לפיצויי פיטורים אם אתפטר לצורך טיפול בילדה, על אף שאני ממשיכה לעבוד במקום העבודה השני?
- האם סגירת המוקד והצעת תפקידים שאינם הולמים עשויות להיחשב כהתפטרות מוצדקת לצורך קבלת דמי אבטלה ללא תקופת המתנה של 90 יום?
- האם המעסיק רשאי להשאיר אותי רשומה כעובדת ללא שיבוץ בפועל וללא תשלום שכר?
- האם מומלץ להתפטר כעת או להמתין כדי לשמור על מלוא זכויותיי?
תשובה
הסיטואציה המתוארת מעלה מספר סוגיות מרכזיות בדיני עבודה, בדגש על חוק עבודת נשים, חוק פיצויי פיטורים וחוק הביטוח הלאומי. להלן מענה מפורט לכל אחת מהשאלות:
1. זכאות לפיצויי פיטורים עקב התפטרות לצורך טיפול בילד במקביל לעבודה שנייה
לפי סעיף 7(א) לחוק פיצויי פיטורים, תשכ״ג–1963, עובדת שהתפטרה תוך תשעה חודשים מיום שילדה במטרה לטפל בילדה, זכאית לקבלת פיצויי פיטורים מלאים כאילו פוטרה, ובלבד שצברה ותק של שנה אחת לפחות אצל אותו מעסיק. לעניין חישוב הוותק, תקופת חופשת הלידה הסטטוטורית נספרת במניין הוותק לזכאות.
הפסיקה הענפה של בתי הדין לעבודה קבעה באופן חד-משמעי כי המשך עבודה במקום עבודה חלופי או קיים אינו שולל כשלעצמו את הזכאות לפיצויים, ובלבד שתנאי העבודה הנותרת מאפשרים שהות ממושכת ומשמעותית יותר עם הילד. מאחר שהעבודה במוקד דרשה שעות רבות והסדרי הגעה מורכבים, בעוד שהעבודה השנייה הינה בהיקף חלקי ומצומצם של 4 שעות ביום בלבד, התפטרות מהמוקד עומדת בהגדרת החוק והפסיקה כהתפטרות לצורך טיפול בילד המזכה במלוא פיצויי הפיטורים.
2. זכאות לדמי אבטלה ללא תקופת המתנה (התפטרות מוצדקת)
ככלל, עובד המתפטר מיוזמתו נדרש להמתין 90 ימים בטרם יהיה זכאי לתשלום דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי. עם זאת, כאשר ההתפטרות מוגדרת כ״התפטרות מוצדקת”, ניתן לקבל את הקצבה מיד עם ההתייצבות בשירות התעסוקה (בכפוף לצבירת תקופת אכשרה כחוק).
נסיבות שבהן המוקד נסגר, והמעסיק מציע תפקידים חלופיים הכרוכים במרחק גאוגרפי משמעותי, שעות עבודה שאינן מתאימות לאם לפעוט, או שינוי מהותי של תנאי ההעסקה, מהוות “הרעת תנאים מוחשית” בהתאם לסעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים. התפטרות עקב הרעת תנאים זו, כמו גם התפטרות לצורך טיפול בילד כאשר שעות העבודה אינן מאפשרות שילוב עם הטיפול, מוכרות על ידי המוסד לביטוח לאומי כעילה להתפטרות מוצדקת המקנה פטור מתקופת ההמתנה בת 90 הימים.
3. איסור השארת עובדת רשומה ללא שכר וללא שיבוץ
התנהלות המעסיק במקרה זה מנוגדת להוראות הדין. סעיף 9(ג)(1א) לחוק עבודת נשים, תשי״ד–1954, קובע איסור מוחלט על פיטורי עובדת ועל פגיעה בהיקף משרתה או בהכנסתה במהלך תקופת 60 הימים שלאחר תום חופשת הלידה (או החל״ת המאושרת שנוצלה בהמשך לה).
הפסיקה קובעת כי תכלית 60 הימים היא לאפשר לעובדת חזרה ממשית לעבודה בפועל ולא רק שימור רישומי פורמלי. מעסיק אינו רשאי להעמיד עובדת במצב של חל״ת כפוי או להותיר אותה בחוסר ודאות ללא שכר וללא שיבוץ. גם במצב שבו אתר הפעילות נסגר, המעסיק אינו רשאי לקפח את שכר העובדת, ואם נבצר ממנו לשבצה עליו לפנות לקבלת היתר מיוחד מאת הממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה. אי-תשלום שכר בנסיבות אלו עולה כדי הפרת חוק עבודת נשים והלנת שכר.
4. האם להתפטר כעת או להמתין?
מבחינה משפטית וטקטית, מומלץ שלא להזדרז ולהגיש מכתב התפטרות באופן חד-צדדי:
- אם תתפטרי כעת מיוזמתך, את עשויה לוותר הלכה למעשה על הזכות לשכר עבור אותם 60 ימים מוגנים שבהם המעסיק מחויב על פי חוק לשבצך ולשלם לך שכר מלא, וכן על דמי הודעה מוקדמת.
- הדרך המקובלת היא פנייה רשמית ובכתב למעסיק, תוך ציון העובדה כי אי-שיבוצך בפועל ואי-תשלום השכר מהווים פגיעה אסורה לפי חוק עבודת נשים, ודרישה להשיבך לתנאי העבודה המקוריים או לשלם את שכרך כחוק בתקופה המוגנת.
- ככל שהמעסיק יודיע שאין ביכולתו להעסיקך, עליו לפנות להליך קבלת היתר פיטורים אצל הממונה על חוק עבודת נשים, הליך שבמסגרתו נבחנות זכויותייך הכספיות במלואן. לחלופין, ניתן להגיע עמו להסדר פרישה מוסכם המגלם את פיצויי הפיטורים, ימי ההודעה המוקדמת והפיצוי בגין תקופת ההגנה.
⚠️ שימו לב: מידע משפטי חשוב לגבי פניות למשרדנו
המידע המובא בעמוד זה מוגש כשירות לציבור. משרד עו״ד יפית יוחפז אינו מטפל, אינו מייצג, ואינו מספק שירותים או ייעוץ בנושא זה בדיני עבודה וזכויות נשים לאחר לידה. לבירור זכויותיכם ולמיצוי הליכים מומלץ לפנות לממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה, למוסד לביטוח לאומי, או להיוועץ בעורך דין העוסק בדיני עבודה. אנא הימנעו מפנייה טלפונית למשרדנו בנושא זה.