השאלה שנשאלה
שלום, עבדתי במקום עבודה מסוים במשך שנה וחודש. לאחר מכן עזבתי את העבודה לתקופה של חמישה חודשים וחצי, ולאחריה חזרתי לעבוד באותו מקום. עם חזרתי, נפתח לי תיק עובד חדש והמעסיק איפס לי את הוותק לחלוטין.
לפי בדיקה שערכתי, נאמר לי שפעולה זו אינה חוקית, וכי ניתן לאפס ותק רק לאחר נתק של לפחות חצי שנה. האם אכן כך הדבר לפי החוק, והאם יש עילה להתעקש על שמירת הוותק הקודם?
תשובה
על פי הדין בישראל, הצדק עמך באופן עקרוני: איפוס מלא של הוותק במקרה שבו תקופת הניתוק הייתה קצרה משישה חודשים עומד בסתירה להוראות חוקי המגן בדיני העבודה.
להלן עיקרי הדברים והבסיס המשפטי לכך:
1. שמירת רציפות בעבודה לפי חוק פיצויי פיטורים
סעיף 2(9) לחוק פיצויי פיטורים, תשכ״ג-1963, קובע מפורשות כי הפסקה ביחסי עובד-מעסיק שאינה עולה על שישה חודשים אינה קוטעת את הרציפות בעבודה לצורך זכאות לפיצויי פיטורים. המשמעות היא שתקופת עבודתך הקודמת (שנה וחודש) מצטרפת לתקופת עבודתך החדשה, אם כי חודשי ההפסקה עצמם אינם נספרים כחודשי עבודה בפועל.
2. זכויות סוציאליות נלוות (דמי הבראה, חופשה שנתית והודעה מוקדמת)
עקרון הרציפות חל גם על שורה של זכויות סוציאליות נוספות:
- דמי הבראה: עובד זכאי לדמי הבראה לאחר השלמת שנת עבודה ראשונה. היות שכבר עבדת למעלה משנה לפני ההפסקה, הוותק הקודם נשמר, ואין להתחיל את ספירת הזכאות מאפס.
- חופשה שנתית: צבירת ימי החופשה השנתית גדלה בהתאם לוותק של העובד אצל אותו מעסיק. איפוס הוותק פוגע במדרגת הצבירה המגיעה לך לפי חוק.
- הודעה מוקדמת: תקופת ההודעה המוקדמת הנדרשת מחושבת על פי הוותק המצטבר.
3. המשמעות של הוצאת טופס 161 וסיום חשבון
מעסיקים וחשבי שכר רבים נוטים לטעון כי עצם סיום ההעסקה הקודם, עריכת גמר חשבון או הפקת טופס 161 “מאפסים” את היחסים המשפטיים. מבחינה משפטית זוהי טעות נפוצה: חוקי העבודה בישראל הם חוקים קוגנטיים (חוקי מגן שלא ניתן להתנות עליהם), ופרוצדורה מנהלית או רישומית של מחלקת השכר אינה יכולה לגבור על הוראות החוק המפורשות המגנות על רציפות זכויות העובד.
לסיכום: המעסיק אינו רשאי למחוק את שנת העבודה הקודמת לעניין זכויותיך הסוציאליות, ובהחלט מומלץ לעמוד על תיקון הרישום והחזרת הוותק המצטבר.
⚠️ שימו לב: מידע משפטי חשוב לגבי פניות למשרדנו
המידע המובא בעמוד זה מוגש כשירות לציבור. משרד עו״ד יפית יוחפז אינו מטפל, אינו מייצג, ואינו מספק שירותים או ייעוץ בנושא זה בדיני עבודה. לבירור פרטני של זכויותיכם ולמימושן מול המעסיק, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני עבודה או לפנות לארגוני עובדים וזכויות בעבודה. אנא הימנעו מפנייה טלפונית למשרדנו בנושא זה.